![Forum Nasze forum rodzinne Strona Główna](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/mylogo.gif) |
Nasze forum rodzinne Jedno ci mówię z całą pewnością: życie może być krótkie albo długie, lecz ważne jest, w jaki sposób je przeżywamy.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
madzialenka0208
Administrator
Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 942
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: Wto 18:47, 13 Mar 2007 Temat postu: Tylko dla kobiet |
|
|
Urządzamy babski wieczór. Najprostszy przepis: dobre towarzystwo, dobra muzyka, lekkie menu. Zaczynamy szampańskim drinkiem. A na deser wjedzie tort ananasowo-bezowy.
PROSTO Z RUSZTU
350 g polędwicy z indyka
około 12 pomidorków koktajlowych
żółta papryka
niewielka cebula
łyżeczka bazylii
ząbek czosnku
łyżeczka sosu sojowego
pół łyżeczki ostrej papryki
patyczki do szaszłyków
4 łyżki oleju
sos: 150 g sera pleśniowego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu
Mięso pokrój w kostkę o bokach ok. 2 cm. Przełóż do miski. Sos sojowy wymieszaj z olejem. Dodaj roztarty ząbek czosnku, bazylię i paprykę. Wymieszaj wszystko i tak przygotowaną marynatą zalej mięso. Odstaw na ok. 60 min. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian mięso, pokrojoną cebulę, pomidorki i kawałki papryki. Ułóż na ruszcie i piecz w piekarniku ok. 40 minut (funkcja: grill).
Sos serowy: ser pleśniowy zmiksuj z jogurtem i majonezem. Podawaj razem z szaszłykami.
MINIBLKINY
Po 150 g mąki gryczanej i pszennej
pół opakowania drożdży instant
łyżka cukru
jajko
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól
tłuszcz do smażenia
do obłożenia: kwaśna śmietana, wędzony łosoś w plasterkach, cytryna, koper.
Oba rodzaje mąki, drożdże, sól, cukier, roztopione masło, żółtko, ciepłe mleko oraz szklankę wody rozmieszaj na gładką masę.Dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszaj i odstaw na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Wyrośniętą masę ponownie wymieszaj (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Kładź łyżką niewielkie placuszki na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niezbyt dużym ogniu z obu stron na złoto. Ciepłe bliny smaruj śmietaną i obłóż plasterkami łososia, cytryną i gałązkami kopru.
WOKÓŁ PALUSZKÓW
Opakowanie paluszków grissini
szynka parmeńska
Plastry szynki przekrój wzdłuż na połówki i dokładnie owiń nimi górną część każdego paluszka.
Uwaga: ta superszybka w przygotowaniu przekąska poważnie uzależnia. Zwłaszcza z wyśmienitym sosem serowym.
SZAMPAN, LÓD I TRUSKAWKI
Butelka białego szampana albo wina musującego
100 ml syropu truskawkowego
mrożone drobne truskawki
Szampana schłódź w lodówce. Truskawki umyj i pokrój. Owoce wrzuć do kieliszków, zalej szampanem, dodaj po łyżeczce syropu i od razu podawaj. Zamiast kostek lodu pięknie wyglądają mrożone truskawki. Łatwo je kupić i cudownie schładzają ten pyszny napój.
BIAŁY PUCH
Opakowanie blatów bezowych
300 ml śmietanki 36 proc.
2 opakowania Śmietan-fixu
puszka ananasów
puszka mandarynek w syropie
pół opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
otarta skórka z cytryny
Do dobrze schłodzonej śmietany wsyp Śmietan-fix i ubij na sztywno. Dodaj cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i 4 zmiksowane plastry ananasa. Wszystko delikatnie wymieszaj. Pozostałe owoce osącz na sitku. Blaty bezowe przełóż kremem ananasowym. A na wierzchu tortu połóż cząstki mandarynki i plastry ananasa. Tort przygotowuje się błyskawicznie. Zamiast ananasa możesz użyć truskawek lub kiwi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
![](http://picsrv.fora.pl/Acid/images/spacer.gif) |
|
![](http://picsrv.fora.pl/subSilver/images/spacer.gif) |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|