|
Nasze forum rodzinne Jedno ci mówię z całą pewnością: życie może być krótkie albo długie, lecz ważne jest, w jaki sposób je przeżywamy.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
madzialenka0208
Administrator
Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 942
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: Wto 18:54, 13 Mar 2007 Temat postu: pasztet z listkiem |
|
|
PASZTET Z LISTKIEM
Zupełnie wyjatkowy, zwłaszcza w porcelanowym naczyniu, z dekoracją ze świeżych ziół
200 g wątróbki cielęcej, 300 g schabu, 150 g boczku
130 g śliwek suszonych
3 kromki pieczywa tostowego
100 g słodkiej śmietany
2 jajka
4 łyżki obranych i odsolonych pistacji
kilka listków laurowych i gałązek tymianku, majeranek, sól, pieprz
150 ml bulionu
1 łyżka żelatyny
2 łyżki sosu sojowego
Śliwki poprzekrawać na pół, namoczyć, następnie odsączyć. Mięso zemleć. Pieczywo tostowe pokruszyć i namoczyć w śmietanie. Wymieszać z masą mięsną. Dodać rozkruszony listek laurowy, listki tymianku, majeranek, sól i pieprz, żółtka, pianę z białek, śliwki i orzeszki pistacjowe. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, wygładzić powierzchnię. Formę przykryć natłuszczoną folią aluminiową i wstawić do większego naczynia z wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C mniej więcej godzinę. Gdy pasztet ostygnie, udekorować go listkami laurowymi, pistacjami i tymiankiem i zalać tężejącą galaretką przygotowaną
z bulionu, żelatyny i sosu sojowego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|