 |
Nasze forum rodzinne Jedno ci mówię z całą pewnością: życie może być krótkie albo długie, lecz ważne jest, w jaki sposób je przeżywamy.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
madzialenka0208
Administrator
Dołączył: 07 Mar 2007
Posty: 942
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: Sob 13:24, 19 Maj 2007 Temat postu: grillowanie |
|
|
Feta z bazylią grillowana w pomidorach
Składniki:
po 1 dużym pomidorze na osobę
½ opakowania fety
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii
oliwa
biały pieprz
folia aluminiowa do pieczenia
Wymyte pomidory przekrajaj na połówki, wydrąż miąższ i odsącz sok, kładąc połówki pomidorów na talerzyku piętką do góry. W tym czasie grubo posiekaj fetę. Pomidory od strony skórki posmaruj oliwą, a do wnętrza włóż posiekany ser i posmaruj go z wierzchu oliwą. Pomidorowe miseczki układaj na posmarowanej tłuszczem folii i griluj, aż pomidory zmiękną. Przed podaniem posyp posiekaną bazylią. Możesz też oprószyć białym pieprzem.
Grilowana papryka
Składniki:
kilka strąków papryki (po 1 na osobę)
oliwa
sól, pieprz
Umyte i osuszone strąki papryki przetnij na pół i wydrąż pestki. Każdą połówkę z obu storn posmaruj oliwą i kładź na rozgrzanym grilu. Opiekaj, aż do momentu, gdy miąższ będzie miękki, a skórka częściowo aż przypalona i łatwa do zdjęcia. Tak przygotowaną paprykę można jeść samą, po dodaniu przypraw, lub użyć jej jako dodatku do mięsa z grila albo jako jednego ze składników sałatki.
Jajka sadzone w grilowanych pieczarkach
Składniki:
duże kapelusze pieczarek - po jednym na osobę (o miseczkowatym kształcie)
po jednym jajku na każdy kapelusz
oliwa lub olej rzepakowy
sól, pieprz
szczypta posiekanego koperku
tacka do grilowania
Oczyszczone i wysuszone kapelusze pieczarek posmaruj obficie (ze wszystkich stron) tłuszczem, połóż na tacce do grilowania i delikatnie do pieczarkowej "miseczki" wbij jajko. Będą gotowe do jedzenia, gdy zetnie się białko jaja, żółtko może pozostać półpłynne, trzeba tylko przyprawić do smaku i obficie posypać koperkiem.
Jeśli masz zbyt małe łepki pieczarek, możesz użyć jajek przepiórczych - po jednym lub dwa na każdą grzybową miseczkę.
Kurze piersi w jogurtowej marynacie
Składniki:
Po jednej kurzej piersi na osobę
250 ml naturalnego jogurtu
3 łyżki dżemu pomarańczowego (lub ½ szklanki nektaru z pomarańczy)
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
tacki do pieczenia
Lekko rozbij umyte i osuszone uprzednio piersi. Jeśli są dość duże i grube, przekrój je wzdłuż na 2 części. Wymieszaj składniki marynaty i zalej nią mięso, przykryj szczelnie i wstaw na noc (lepiej na całą dobę) do lodówki. Piersi układaj na tackach i griluj z obu stron, polewając resztą marynaty pozostałej w miseczce.
Owocowo-warzywna sałatka z grila
Składniki:
suszone morele
suszone śliwki
plastry świeżego ananasa lub z puszki
cebula dymka pokrajana w plastry
jabłka pokrajane w kostkę
kawałek melona pokrajany w kostkę
połówki orzechów włoskich (bez skorupek)
oliwa
mielony cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, biały pieprz
cukier trzcinowy
sok z połówki cytryny
Owoce suszone umyj i osusz, a owoce z puszki – odsącz z zalewy. Nadziewaj na szpadki do szaszłyków wszystkie składniki na zmianę, posmaruj je oliwą i opiekaj na grilu w niezbyt wysokiej temperaturze, obracając i – w miarę potrzeby - smarując oliwą. Przed podaniem posyp mielonymi przyprawami i odrobiną cukru. Możesz też te szaszłyki skropić sokiem z cytryny, ale nie jest to niezbędne.
Ryba w marynacie ziołowo-balsamicznej
Składniki:
sprawiona świeża ryba (mrożona nie nadaje się do tego przepisu)
1 opakowanie jogurtu naturalnego
kilka łyżek octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół i warzyw (oregano, tymianek, rozmaryn, gorczyca, czosnek, cebula, pietruszka)
sól
folia do pieczenia
Wymieszaj dokładnie oliwę z octem, następnie połącz ją z jogurtem i mieszanką przypraw. Zalej tą marynatą plastry ryby i zostaw w chłodzie na noc. Rybę piecz w folii, posmarowanej uprzednio oliwą. Przed podaniem możesz posypać ją posiekaną zieleniną.
Schab karkowy na ostro
ObrazekSkładniki:
tyle plastrów schabu karkowego, ile osób
1 duża cebula
kilka ząbków czosnku (jesiennego - więcej, młodego wiosennego - mniej)
3 łyżki musztardy
2 łyżki ketchupu
2-3 łyżek płynnego miodu
kilka lub kilkanaście ziaren zielonego pieprzu (może być z zalewy)
Zmiksuj lub bardzo drobniutko posiekaj obraną cebulę i czosnek wraz z ziarnami pieprzu, dodaj pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Lekko rozbite kotlety wkładaj kolejno do miseczki, smarując każdy obficie przygotowaną marynatą. Na wierzch wylej resztę marynaty, szczelnie zamknij naczynie i wstaw do lodówki. Marynuj co najmniej 10-12 godzin, a najlepiej całą dobę. Potem upiecz na grilu. Dobrze smakuje z sosem i przypieczonym na grilu pieczywem lub pieczonymi kartoflami.
Szaszłyki z warzyw
Składniki:
1 cukinia
po 1 strąku papryki czerwonej, zielonej i żółtej
20-30 malutkich pieczarek
1 pęczek dymki
kilka łyżek oliwy lub oleju rzepakowego (z pierwszego tłoczenia)
sól, pieprz do smaku
Umytą cukinię pokrajaj na 1-cm plastry, dymki w plasterki o połowę cieńsze, a pozbawione pestek papryki na małe kawałki, jak najbardziej zbliżone kształtem do kwadratu. Warzywa i grzyby nadziewaj na przemian na szpadki do szaszłyków. Posmaruj pędzelkiem zwilżonym w oliwie i przypraw do smaku. Piecz na grilu około 15-20 minut, obracając, by podpiekły się równomiernie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
metaphore
Dołączył: 12 Maj 2007
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 0:15, 21 Maj 2007 Temat postu: |
|
|
Grillowane banany - mmmm
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 - 2005 phpBB Group
Theme ACID v. 2.0.20 par HEDONISM
|